Kristent seniorakademi 16. februar

16.2.23 11:00

Om arrangementet

Kristent Seniorakademi vil denne våren rette søkelys mot Russland, Ukraina og Tyrkia.

16.februar vil redaktør Johannes Morken i Stefanusalliansen fortelle om situasjonen i Russland og Ukraina under temaet Kirken i krigens skygge.

Er det håp for trosfriheten i Russland og Ukraina under Putins blodige okkupasjon? Kan den russisk-ortodokse kirken noen gang bli kirke, løsrevet fra brutal makt?

Putins krig i Ukraina fra 2014 har vist at Jernteppet har vendt tilbake. Kirken er dratt med ut på slagmarken for å legitimere brutaliteten. Vladimir Putin kriger i Ukraina med kirkelig støtte: Patriark Kirill, overhodet for Moskva-patriarkatet i den russisk-ortodokse kirke, har erklært at Putin er innsatt av Gud og at de som drar i krigen for Putin, blir syndfrie.

- Dette grove misbruket av kirken, utfordres heldigvis av modige prester – flere er bøtelagt og er i praksis presset ut av jobben, sier Johannes Morken som skal snakke om dette i et høyaktuelt foredrag på neste møte i Kristent Seniorakademi.

Den ortodokse kirke i Ukraina sprakk i 2019 på grunn av Putins annektering av Krym og okkupasjon av Donbass-regionen i Øst. Den fullskala-krigen i 2022 fikk også ledelsen i den ukrainske kirken som fortsatt sorterer under Moskva, til å ta avstand fra både Kirill og krigen, selv om den formelt ikke har brutt med Moskva-patriarkatet.

I de russisk okkuperte områdene i Donbass ble alle andre kirker enn den russisk-ortodokse illegale etter 2014: De ble ikke godkjent. I områder som i fjor havnet under russisk okkupasjon, undertrykkes de andre kirkene med hård hånd. Både baptistpastorer og gresk-katolske prester er bortført. En pastor og hans sønn er drept av uniformerte menn.

Vil du vite mer om dette, møt opp i Betlehem, Vestre Muralmenning 15, torsdag 16. februar kl.11.00!

Det blir musikk og servering. Alle er hjertelig velkommen!

Påmelding